Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Lynx
Lynx
© Wereld Natuur Fonds

Andeere namen
Los; gewone lynx; Euraziatische lynx
Wetenschappelijk
Lynx lynx
Engels
Eurasian lynx
Verspreiding
Noord-Europa tot Oost Azië
Voedsel
Hazen, konijnen, reeën, vogels, schapen, geiten
Lengte
80 - 130 cm, staart 5 - 19 cm
Gewicht
8 - 38 kg
Status
Thans niet bedreigd / risico

De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor.
Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen
tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout.
In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie.

Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten
tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters
te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen.


wnf-Banner