Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Jachtluipaard
Jachtluipaard
© Wereld Natuur Fonds

Andere namen
Cheeta
Wetenschappelijk
Acinonyx Jabatus
Engels
Cheetah
Verspreiding
Grote delen van Afrika, klein deel van West-Azië
Voedsel
Hazen, impala's, gazellen, jonge wrattenzwijnen
Leeftijd
12 jaar
Lengte
1,1 - 1,5 m, staart 70 cm
Gewicht
20 - 70 kg
Status
kwetsbaar

Het jachtluipaard wordt ook vaak cheeta genoemd. Deze katachtige staat bekend als het snelste dier op het land.
In een korte sprint kunnen ze snelheden van meer dan 100 km per uur halen
en ze trekken net zo snel op als een Ferrari.

Jachtluipaarden jagen vaak midden op de dag. Dat maakt ze extra geliefd bij toeristen en filmmakers.
Soms ondervinden de cheeta's last bij het jagen van al die toeschouwers.
Een andere lastpak is de leeuw of een hyena die regelmatig buit van cheeta's afpakken of hun jongen doden.

Vroeger werd het jachtluipaard door de Egyptenaren en de Assyriers gebruikt als jachtdier.
Hij moest op bevel achter een prooidier aangaan en deze na de vangst naar zijn begeleider brengen.


wnf-Banner