Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Bengaalse tijgerkat
Bengaalse tijgerkat
© Wereld Natuur Fonds

WetenschappelijkFelis bengalensis; Prionailurus bengalensis
Engelsleopard cat
VerspreidingSumatra, Borneo, Filippijnen, Japan, Taiwan
Voedselknaagdieren, vogels
Lengte35 - 60 cm, staart 15 - 40 cm
Gewicht
3 - 7 kg
Status
algemeen

De Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis) is een zeer algemene kleine katachtige uit Azië. Hij komt in een groot aantal ondersoorten voor in vrijwel geheel Oost- & Zuidoost-Azië, inclusief het westen van Indonesië. De ondersoorten verschillen qua vachttekening en qua grootte sterk. De Iriomotekat (Prionailurus bengalensis iriomotensis), die vaak als aparte soort of zelfs als een apart geslacht, Mayailurus, wordt beschouwd, komt enkel voor op het Japanse eilandje Iriomote. Andere ondersoorten zijn bijvoorbeeld Prionailurus bengalensis heaneyi en Prionailurus bengalensis rabori.


De grootte van de Bengaalse tijgerkat verschilt per regio: in het zuiden van het leefgebied wordt 35 centimeter lang met een 15 centimeter lange staart, in het noorden kan hij 60 centimeter lang worden, met een 40 centimeter lange staart. Het lichaamsgewicht verschilt van 3 tot 7 kilogram. In het noorden van het leefgebied zijn de dieren donkerder, grijziger gekleurd dan in het zuiden. De zwartgevlekte vacht is okerbruin tot okergeel van kleur. De buikzijde is wit van kleur. De staart is zwartgeringd. De ogen zijn gelig bruin van kleur. De oren zijn zwart en afgerond, met een witte vlek op de achterzijde.


De Bengaalse tijgerkat is een roofdier, die voornamelijk op kleine zoogdieren als knaagdieren en op vogeltjes jaagt. Ook hazen, kantjils en jonge herten worden gegrepen, evenals paling en andere vissen, reptielen en insecten. Hij jaagt 's nachts en in de schemering, maar hij is ook geregeld overdag actief, en de activiteitsperiode kan zeer verschillen per individu. Bengaalse tijgerkatten zijn goede klimmers en zwemmers.

De Bengaalse tijgerkat werpt een nestje van één tot vier jongen (gemiddeld twee à drie) na een draagtijd van 56 tot 70 dagen. Na een maand of acht zijn de dieren geslachtsrijp. Waarschijnlijk leeft de katachtige in paartjes. De Bengaalse tijgerkat wordt tot 15 jaar oud.


De Bengaalse tijgerkat heeft van alle leden van het geslacht Prionailurus het grootste verspreidingsgebied. Hij komt voor in Zuid- & Zuidoost-Azië, van Oost-Pakistan en India via de Himalaya en China tot Mantsjoerije en Oost-Siberië in het noorden, Taiwan en Japan in het oosten en Sumatra, Java, Borneo en de Filipijnen in het zuiden. Het zijn goede zwemmers, die gemakkelijk eilandjes voor de kust kunnen koloniseren.

Hij komt voor in een grote verscheidenheid aan leefgebieden: zowel in bos als in struikgebieden met verspreide bomen, van tropisch regenwoud tot gematigd loofwoud, van zeeniveau tot 3000 meter hoogte. In Mantsjoerije wagen ze zich zelfs in de taiga. De Bengaalse tijgerkat houdt zich bij voorkeur op in de buurt van water. Ze komen zelden voor in open, droge of koude gebieden, en de noordelijke grens van zijn leefgebied wordt bepaald door het klimaat: Bengaalse tijgerkatten komen niet voor in gebieden waar meer dan 10 centimeter sneeuw kan vallen. Ook komt de soort voor nabij dorpen.


wnf-Banner