Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Aziatische goudkat
Aziatische Goudkat
© Wereld Natuur Fonds

Wetenschappelijk Felis temmincki; Catopuma temminck
EngelsAsiatic golden cat
VerspreidingZuidoost-Azië en Sumatra
Voedselknaagdieren, vogels, kleine herten
Leeftijd18 jaar
Lengte75 - 105 cm
Gewicht8 - 15 kg
Statuskwetsbaar

Deze middelgrote kat leeft in bossen van zuidelijk China tot en met Sumatra.
Zijn vacht is goudbruin met een kenmerkend wit en grijs streeppatroon op zijn kop.
Het vrouwtje werpt 2 tot 3 jongen per keer.

De Aziatische goudkat (Catopuma temminckii) is een middelgrote wilde katachtige uit de bossen van Zuidoost-Azië.


Hij komt voor in de tropische en subtropische regenwouden en drogere bossen van Nepal en Zuid-China tot Maleisië en Sumatra, tot op een hoogte van 3050 meter in de Himalaya. Hij waagt zich soms ook in meer open gebied.


Aziatische goudkatten worden 75 tot 105 centimeter lang en 6 tot 15 kilogram zwaar. De staart wordt 40 tot 55 centimeter lang. De goudkat heeft meestal een goudbruine vacht, maar ook grijzige, bruinig zwarte en goudachtig rode dieren komen voor. De kop heeft een opvallende gezichtstekening, bestaande uit witte, blauwe en grijze strepen.


Aziatische goudkatten jagen onder andere op grotere knaagdieren, maar ook hoendervogels, kantjils, amfibieën, insecten en reptielen en naar het schijnt zelfs buffelkalveren vallen ten prooi. Het zijn solitaire nachtdieren, die zelden door mensen worden waargenomen.


De grootste bedreiging van de Aziatische goudkat vormt de boskap, maar ook wordt er op de soort gejaagd voor zijn pels en de botten, die worden verwerkt in traditionele medicijnen als een vervanger voor tijgerbotten.


wnf-Banner