Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Feiten en cijfers
In India en Zuidoost-Azië
Ongeveer honderd jaar geleden, leefde de tijger in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India en Zuidoost-Azië. Ook in China leven hier en daar nog kleine aantallen tijgers. Tijgers leven in heel verschillende omgevingen, van moerasachtige streken tot dichte bossen. Maar waar ze ook wonen, ze hebben altijd veel ruimte nodig om op andere dieren te kunnen jagen. Wanneer er weinig andere dieren in de omgeving leven, heeft een tijger wel duizend vierkante kilometer leefgebied nodig, ongeveer een halve provincie. Leven er voldoende prooidieren, dan heeft hij altijd nog de oppervlakte van een flinke stad nodig.

Wilde katten in kaart

Grootste kat
Aan de manier waarop een tijger sluipt en op zijn prooi afspringt, is goed te zien dat hij familie is van de kat. Binnen die familie is de tijger de grootste en de zwaarste. Met zijn indrukwekkende, sterke lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak de koning van de jungle genoemd. Chinezen lezen in de zwarte lijnen op het voorhoofd van de tijger het Chinese teken ‘Wang’, dat koning betekent.

Nog 5.000 – 7.500
Honderd jaar geleden leefden er in Azië ongeveer 100.000 tijgers. Tijgers zijn lastig te tellen, maar volgens schattingen leven er nu nog 5.000 tot 7.500. Per ondersoort zijn dit waarschijnlijk de maximale aantallen:

• Bengaalse tijger (Panthera t. tigris)
• Sumatraanse tijger (Panthera t. sumatrae)
• Indo-Chinese tijger (Panthera t. corbetti)
• Siberische tijger (Panthera t. altaica)
• Zuid-Chinese tijger (Panthera t. amoyensis)
4.500
500
1.800
400
30

Drie ondersoorten zijn in de afgelopen zestig jaar uitgestorven: de Javaanse tijger, de Kaspische tijger en de Balinese tijger. De Zuid-Chinese tijger is het meest bedreigd. In het gebied waar de tijger ongeveer een miljoen jaar geleden voor het eerst leefde, zijn er nu minder dan dertig over.


wnf-Banner