Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Woestijnkat
Woestijnkat
© Wereld Natuur Fonds

Andere namen Zandkat
Wetenschappelijk
Felis Margarita
Engels
Sand Leopard
Verspreiding
Noord-Afrika, West-, Centraal en Zuid-Azië
Voedsel Knaagdieren, vogels, hagedissen, slangen, insecten
Lengte
45 - 55 cm, staart 25 - 35 cm
Gewicht
1,5 - 3,5 kg
Status
thans niet bedreigd / risico

Opmerkingen
Woestijnkat Kitten De woestijnkat of zandkat (Felis margarita) is een klein roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Hij komt voor in de woestijngebieden van Noord-Afrika en Zuidwest-Azië, van de Sahara tot Baluchistan, Pakistan.

's Nachts jaagt de woestijnkat op kleine knaagdieren (voornamelijk gerbils), en hagedissen, maar ook slangen, insecten en vogels worden gegrepen. De woestijnkat drinkt zelden; het meeste vocht haalt hij uit zijn prooidieren. Hij leeft solitair. De dag brengt hij ondergronds door. Vaak is dit in een zelfgegraven hol onder een struik. Ook natuurlijke schuilplaatsen als gesteente worden benut. Woestijnkatten krijgen gemiddeld zo'n drie jongen per worp. Ze zijn na zes maanden zelfstandig.

Algemene Kenmerken
De woestijnkat heeft een opvallend brede kop met grote, naar voren gerichte ogen en grote spitse oren, die ver uit elkaar staan. Hij kan zijn oren neerwaarts naar de grond richten, waarschijnlijk om ondergrondse geluiden op te pikken van zijn prooidieren. De poten zijn kort, met harige voetzolen.

Woestijnkat 03 De woestijnkat heeft een zandkleurige tot okergele vacht met een geringde staart. De flanken, schouders en voorhoofd zijn grijzig gekleurd. Ook op de poten zijn dwarsstrepen goed zichtbaar. De strepen zijn het best te zien bij dieren uit de Sahara. Jonge dieren worden geboren met een duidelijk bruingestreepte vacht, die na verloop van tijd vervaagt.

De zandkat wordt 40 tot 57 centimeter lang en 1,4 tot 3,4 kilogram zwaar. De staart is 23 tot 38 centimeter lang.

Territorium
De woestijnkat leeft in de droge zand- en steenwoestijnen van het westelijke gedeelte van de Sahara (Marokko en Algerije tot Noordwest-Tsjaad en Noord-Niger), het Arabisch Schiereiland en het oosten van Egypte, Turkmenistan, Oezbekistan en aangrenzende gebieden ten oosten van de Kaspische Zee en Iran en Pakistan. Hij lijkt te ontbreken in het oostelijke gedeelte van de Sahara.


wnf-Banner