Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
  Katachtigen
  Tijgers
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Sneeuwpanter
Sneeuwpanther
© Wereld Natuur Fonds

Andere namen Sneeuwluipaard; irbis
Wetenschappelijk
Panthera uncia; Uncia uncia
Engels
Snow leopard
Verspreiding
Gebergte in Midden-, Zuid- en Oost-Azië
Voedsel
Bergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels
Leeftijd
20 jaar (in gevangenschap)
Lengte
1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m
Gewicht
25 - 75 kg
Status
Bedreigd

Deze zeldzame katachtige lijkt wat op het gewone panter (luipaard), maar heeft een lichtere en veel
vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens.
In de winter begeeft hij zich lager.

Overdag jaagt de sneeuwpanter op grote maar ook kleinere dieren.
Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!).
's Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd
worden ze nog steeds illegaal geschoten.


wnf-Banner