Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 4

Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 5

Notice: Undefined variable: login in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 17

Notice: Undefined variable: logout in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 29

Notice: Undefined variable: pageid in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 48

Notice: Undefined variable: button in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/index.php on line 57
KattenEncyclopedie - Een must voor de kattenliefhebber !

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 7

Notice: Undefined variable: x in /home/clnt36562/domains/kattenencyclopedie.com/public_html/include/menu.php on line 9
Welkom 
Zoeken 
Signalement 
Geschiedenis 
Anatomie
De Wilde Kat
Een kat in huis 
Verzorging 
Voeding 
Op Reis 
Naar de Dierenarts 
Medisch
Voortplanting 
Fokken
Een Kitten
  ... En Dan ?
  Een raskat
    aanschaffen
  Kattenuitzet
  Naar Huis
  Kitten Voeding
  Op Eigen Benen
  Opvoeding
  Verzorging
  Kattentaal
  Kat en Kinderen
  Levensfases
  Identificatie
Rassen overzicht
Adressen 
Tips 
Spreekbeurten 
Disclaimer 
CatsGroove

Een kitten... en dan ?
Kitten En Dan 01In bijna elk gezin komt de vraag wel eens aan de orde: ‘Nemen wij ook een jong katje?’. Katten zijn lief, gezellig en mensgericht; kittens zijn ook nog eens schattig om te zien.
Bovendien hebben ze een hoge ‘aaibaarheidsfactor’.

Overweging vooraf
De beslissing om een kat aan te schaffen mag nooit impulsief genomen worden, ook al is het liefde op het eerste gezicht. Een kat in huis halen betekent dat er in het gezin veel verandert: er komt een extra gezinslid bij. De nieuwe huisgenoot verdient ook aandacht, heeft dagelijks verzorging nodig en leeft niet van lucht alleen.
Bovendien kost het tijd en energie om van een kitten een vriend te maken waar u jarenlang veel plezier aan zult beleven.

Er zijn dus voor een gezin reden genoeg om geen kat aan te schaffen. Anderzijds zijn er net zoveel redenen om dat wel te doen… Wat altijd voorop staat, is dat een kat nooit als speelgoed voor de kinderen aangeschaft wordt. Haal alleen een kat in huis als u dat zelf ook graag wilt. Een kind is namelijk niet in staat helemaal in zijn of haar eentje een kat te verzorgen en er de verantwoordelijkheid voor te dragen. Ook al zijn alle vurige beloftes vooraf van harte gemeend, na verloop van tijd zullen andere zaken de aandacht weer in beslag nemen. Waarschijnlijk zal de verzorging van de kat dan alsnog voor een (groot) deel op u neerkomen.

Heeft u eenmaal besloten een kitten aan te schaffen, dan moet u vervolgens goed overwegen wat voor kat in uw omstandigheden de beste keus is. Een langhaar kat vraagt een intensieve, tijdrovende vachtverzorging, een poes wordt op gezette tijden krols en sommige rassen zijn drukker en levendiger dan andere. Ras, geslacht en zelf formaat zijn dus zaken om goed over na te denken. Verlies bij uw overweging de volgende punten zeker niet uit het oog:
 • De kitten moet aan haar nieuwe omgeving wennen.
 • De kitten is van nature een zindelijk dier, maar moet wel op het gebruik van de kattenbak worden gewezen. Ze zal dus af en toe ‘ongelukjes’ in huis veroorzaken.
 • De kitten heeft in de groeiperiode voldoende rust nodig. Gun haar die dus ook.
 • Met een kat in huis kunt u niet zomaar even op vakantie gaan. U moet haar naar een pension kunnen brengen of voor een goede oppas zorgen.
 • Een kat is weliswaar geen roedeldier (zoals een hond), maar stelt gezelschap zeer op prijs. Het is dus niet goed voor haar als ze vaak of lange perioden alleen is.
 • De verzorging van een kat kost niet alleen tijd en energie, maar ook geld. Houd rekening met een bedrag tussen de tweehonderd en vijfhonderd euro per jaar (dierenartskosten, kattenbakvulling, voer en andere uitgaven).
Gouden regels voor een goede relatie
 • De kat is altijd uw beste vriend.
 • Een kat heeft geen menselijk verstand en kan dus niet logisch denken. Slechte ervaringen onthouden ze echter wel.
 • Als mens en kat langdurig en intensief met elkaar omgaan, ontstaat er tussen hen een gevoelsmatige binding.
 • Elke kat is uniek in haar leergierigheid, haar aanpassingsvermogen en haar omgang met mensen.
 • De mens moet het karakter van zijn kat ontdekken, zich daarop instellen en dit karakter vervolgens vormen en ontwikkelen.
 • De kat leert zich bij mensen aan te passen en let sterk op de menselijke lichaamstaal.
 • In de omgeving van uw kat moeten tact en liefde altijd de overhand hebben.
 • De kat heeft nog veel jachtinstinct in zich. Dat kan ze uitstekend uitleven als er regelmatig met haar wordt gespeeld. Bovendien versterkt het spelen de band tussen mens en dier.
 • Beloning en straf, mits op het juiste moment gegeven, leveren de beste resultaten. Slaan is echter uit den boze: dat werkt alleen maar averechts.
Waar aanschaffen ?
We gaan er vanuit dat u een kitten wilt aanschaffen. Vaak is zo’n diertje het gemakkelijkst te vinden bij een goede fokker. Zeker als het gaat om een raskat. Er zijn echter meer mogelijkheden wanneer u overweegt een kat in huis te nemen.

Kitten En Dan 03Ten eerste is er de keus uit een jong katje, een volwassen kat of een wat ouder dier. Ten tweede kunt u kiezen uit een poes of een kater en tenslotte heeft u ook nog de keus uit een raskat of een gewone huiskat. Met een jong katje heeft u een speelse, levenslustige kameraad. U kunt zo’n diertje helemaal zelf opvoeden en het past zich gemakkelijk aan de nieuwe omgeving aan. Bij een oudere kat kan dat nog wel eens wat anders liggen. Toch is er ook voor een ouder dier veel te zeggen. Een oudere kat is wat rustiger en heeft vaak een ‘achtergrond’ waar het nodige over bekend is. Als die bij uw omstandigheden en wensen aansluit, zal ook zij een prima huisgenoot zijn.

Voor een gewone huiskat kunt u vaak terecht bij buren of vrienden. Ook het asiel is een voor de hand liggend en goed alternatief. Veel dieren wachten daar op een nieuw tehuis en de meeste van de katten daar zijn uitsluitend huiskatten. Bij een asielkat kunt u meestal het nodige over het dier te weten komen door met de medewerkers te praten. Alle asieldieren krijgen een uistekende medische verzorging. De medewerkers kunnen u ook vertellen of er ziekte in het asiel aanwezig is geweest en wanneer de kat van uw keuze is ingeënt en ontwormd. Ook een voordeel: alle volwassen asielkatten zijn gecastreerd.

Wanneer u kiest voor een raskat, kunt u zich van tevoren uitgebreid informeren over het betreffende ras. Dat heeft als voordeel dat u het karakter van uw kat al een beetje leert kennen en precies weet hoe ze er uit gaat zien. Het is aan te raden om in dat geval eens een kattenshow te bezoeken. Zo kunt u veel informatie vergaren en de katten waar uw voorkeur naar uitgaat ‘in levende lijve’ bekijken.

Waarop letten ?
Wanneer u een kitten aanschaft, wilt u natuurlijk graag een gezond diertje. U kunt er helaas niet altijd honderd procent zeker van zijn dat een jong katje helemaal gezond is, maar er zijn wel een paar richtlijnen waar u zich aan vast kunt houden:
 • Een katje mag niet schuw of teruggetrokken zijn. Het diertje moet spontaan naar u toe komen als u het roept en mag niet schrikken als u het optilt of aait.
 • Een katje moet schoon zijn. De vacht moet veerkrachtig zijn en mag geen kale of ruige plekken vertonen. De haren bij de anus moeten schoon zijn. Resten van ontlasting kunnen erop wijzen dat de kitten diaree heeft (gehad) en dat is geen goed teken.
 • De oortjes moeten helemaal schoon zijn. Zwart, korrelig smeer kan duiden op een infectie met oormijt (een parasiet).
 • De oogjes mogen niet tranen.
 • Het neusje moet schoon en droog of iets vochtig zijn. Afscheiding uit de ogen en vooral uit de neus kan een teken zijn van (nies)ziekte.
 • Een katje moet een goed gevuld buikje hebben. Dat mag echter niet bolrond zijn en toch slap aanvoelen. In dat geval bestaat de kans dat het diertje aan buikvliesontsteking lijdt.
 • Niezen, hoesten of kuchen kan een teken zijn dat er niesziekte heerst.
 • Kittens die veel te mager of te klein zijn, zijn niet goed gevoed of in hun ontwikkeling achtergebleven. De ribben van een kitten mogen wel te voelen zijn, maar niet te zien. Aan het einde van de rug mogen de beide punten van het kruisbeen wel te voelen zijn, maar beslist niet uitsteken.
Voor- en najaarskatjes
Nog altijd leeft sterk het idee dat najaarskatjes minder sterk zijn dan kittens die in het voorjaar worden geboren. Dat hoeft niet het geval te zijn, wel ligt het eraan waar uw jonge katje vandaan komt. Katten die in de vrije natuur rondzwerven en geheel en al voor zichzelf moeten zorgen, krijgen net als andere katten in alle seizoenen hun jongen. Voor buitenkatten is het een voordeel om in het voorjaar te worden geboren. Tegen de tijd dat ze op eigen benen kunnen staan, begint het te zomeren. Dan zijn ook de meeste prooidieren volop aanwezig. De buitentemperatuur is gestegen en de weersomstandigheden zijn gunstig om te leven en te overleven.

Het omgekeerde geldt voor zogenaamde najaarskatjes: als zij in september worden geboren, zijn ze in november op zichzelf aangewezen wat hun voedselvoorziening betreft. In het begin krijgen ze moedermelk, vervolgens komt de moederpoes met prooidieren aanzetten, maar op een gegeven moment moeten de jongen toch voor zichzelf zorgen. In een koud en nat seizoen is dat geen gemakkelijke opgave. Er is veel minder natuurlijk voedsel voorradig en het is dan ook logisch dat zulke katjes minder weerstand hebben tegen ziekten dan de goed doorvoede voorjaarskatten.

Sterk of zwak: het is niet verstandig om zo’n buitenkatje in huis te nemen. Deze katjes zijn vaak heel weinig met mensen in contact geweest en blijven hun hele leven lang schuw. Voor katjes die gewoon bij mensen in huis zijn geboren, gaat het verschil tussen voorjaars- en najaarskatjes niet op. Als ze verantwoord worden gevoed en verzorgd, zijn ook kittens die in het najaar worden geboren gezond en sterk.

Kater of poes
Er is geen reden aan te voeren waarom u juist een kater of juist een poes zou moeten nemen. Deze keuze is heel persoonlijk. Wel zijn er kleine verschillen in de omgang en in het gedrag. Katers hebben over het algemeen meer ruimte nodig dan poezen. Ze hebben namelijk een wat sterkere territoriumdrift. Ook wordt wel eens gezegd dat katers iets aanhankelijker zijn dan poezen.

Zowel een kater als een poes wordt al vroeg volwassen. Dat wil onder andere zeggen dat ze geslachtsrijp worden. Bij katers wordt dat voor het eerst duidelijk wanneer ze gaan sproeien. Dat gebeurt in de zesde a achtste levensmaand. De meeste mensen beschouwen dit als een nare gewoonte, maar het is in feite alleen maar natuurlijk gedrag. Poezen worden krols en kunnen ook sproeigedrag vertonen. De leeftijd waarop dit voor het eerst gebeurt is afhankelijk van het ras en de levensomstandigheden. Meestal ligt dit moment tussen de vijf en elf maanden. Een krolse poes is in haar vruchtbaarste periode en bereid om zich voort te planten. Ze probeert daartoe een kater te ‘lokken’. Dat doet ze met typisch gedrag: ze miauwt hard en vaak met een was hees geluid, rolt over de grond en is bijzonder aanhalig.

Beide soorten gedrag zijn te voorkomen door castratie. Bij een poes wordt castratie in de wandeling vaak (ten onrechte) sterilisatie genoemd. Poes en kater worden door de dierenarts via een routine-ingreep onvruchtbaar gemaakt, waarna hun seksuele instinct niet langer opspeelt. Het ongewenste gedrag zal dan ook verdwijnen. Een kat zal in verreweg de meeste gevallen niet meer sproeien en een poes wordt niet langer krols.

Wanneer u ooit een nestje van uw poes wilt, moet u haar niet laten castreren. Deze ingreep is namelijk definitief. In zo’n geval is het beter om enige tijd de poezenpil toe te dienen. Doe dit echter niet langdurig, in verband met mogelijke bijwerkingen. Wilt u op zeker moment een nestje, stop dan met het geven van de pil en sla de eerstvolgende krolsheid over voordat u uw poes laat dekken.

Een of twee kittens ?Kitten En Dan 02
Een kat is geen roedeldier, maar houdt wel van gezelschap. Als uw kitten overdag alleen moet blijven, is het beter om twee kittens tegelijk aan te schaffen. De jonge diertjes vervelen zich dan niet zo gauw en zullen elkaar bezighouden in plaats van kattenkwaad uit te halen. Twee kittens maken samen minder kapot dan een kitten die zich een hele dag in een stil huis moet vermaken. Wilt u twee kittens, schaf dan bij voorkeur twee poesjes aan. Een poesje en een kater kunnen u al heel snel met nageslacht overvallen als u niet tijdig maatregelen heeft getroffen. Neemt u twee katertjes, laat ze dan op tijd castreren om sproeien te voorkomen.